top of page

Automata szegecselő berendezés

A lézer -vágó és jelölő berendezések mellett automata szegecselő gépek fejlesztésébe kezdtünk. Legutóbbi innovációnk egy automata hideg-meleg elnyomó berendezés, ami gyors és pontos szegecselést biztosít két alkatrész között. Ez az automata berendezés kimagasló fejlődés az alakkal záró kötések automatizálásában.

Egy olyan automatizált berendezés kifejlesztésén dolgoztunk, ami alakkal záró kötést biztosít két azonos vagy akár különböző anyagok között. Az autóiparban rengeteg olyan feladat fordul elő, amihez különböző anyagok kötése szükséges. Jelenlegi fejlesztésünkben a két különböző anyag csatlakozását hőre lágyuló műanyag deformációjával értük el.

01.png
Magyar%20z%C3%A1szl%C3%B33_edited.png

MAGYAR FEJLESZTÉS

Hazai know-how alapján magyar mérnökök által fejlesztett, már kipróbált és nagynevű európai termékekből Magyarországon épített, hazai szerviztámogatással rendelkező berendezés.

IMG_2330_barna.png

A technológia

A fejlesztésben termikus szegecselési eljárást alkalmaztunk. A termikus szegecseléssel nagyon jó minőségű kötés érhető el, kedvező bekerülési költséggel. Az eljárás során egyetlen rezgő szerszám sem érintkezik a szegecselendő felülettel, így a folyamat kiválóan alkalmazható fém és műanyag alkatrész kötésére. Előnye, hogy nehezen hegeszthető műanyagoknál (POM – polioximetilén, PA GF – üvegszállal erősített poliamid) is alkalmazható, a termikus szegecselésnél nagyon jó minőségű, homogén kötés érhető el.


A feladatunk során három szegecskötési eljárást vizsgáltunk meg:
- Termikus szegecselési eljárás (a fejlesztett berendezésünkben alkalmazott technológia)

- Ultrahangos szegecselési eljárás

- Hot-cold szegecselési eljárás.

Az ultrahangos és a hot-cold szegecselési eljárás vizsgálatához már meglévő berendezések álltak rendelkezésre. Az ultrahangos szegecselés egy drága technológiának minősül. A hot-cold szegecselés folyamán egy fűtött fejjel és levegőbefúvással olvasztjuk a szegecsanyagot, emiatt a szegecsanyag felülete sérülhet.

 

A termikus szegecselési eljárással egy olyan köztes megoldást kerestünk, amivel a szegecselés költsége optimális, és az anyag felülete sem sérül. A termikus szegecselés során hőátadás segítségével ömledék állapotba hozzuk a kötés anyagát. Az eljárás hevítési fázisában nem érintkezünk a kötés anyagával. Miután az anyag megfelelő halmazállapotba került, egy forma segítségével kialakítjuk a szegecsfejet. Az anyag lehűl, megszilárdul és kialakul az alakkal záró kötés.  A termikus szegecselési eljárás során látható, hogy az anyag keresztmetszete homogén. A szakító szilárdsági vizsgálatok során azt tapasztaltuk, hogy az alakkal záró kötés ebben az esetben a legerősebb.

Miután megvizsgáltuk mind a három szegecselési eljárást, a termikus szegecselési módszerhez egy új prototípust fejlesztettünk.

IMG_3169.JPG
IMG_2332.jpg

A szegecselő felépítése

Hideg-meleg elnyomó berendezés felépítése.png

A hideg-meleg szegecselési technológia előnyei

Hevítés során nem érintkezünk a szegecsanyaggal, így nem sérül a szegecskötés felülete.

Az anyag keresztmetszete homogén, nincs kialakult lunker, magasabb szakítószilárdság biztosított.

Az állítható fűtő rész segítségével korlátlan mennyiségű szegecsanyagok használhatók.

Automatizált megoldás a szegecselésben, így a kötés gyorsan és pontosan megvalósítható. 

Nincs rezgő szerszám az eljárás során, így a kötés alkalmazható műanyag és fém összeillesztéséhez is.

Tekintse meg a fejlesztésről készült 3D modelleket

Tekintse meg automata szegecselő berendezésről készült képeinket

Olvasta már? 

01.PNG

A TechMonitor 2021. júniusi számában cégünk bemutatja a hideg-meleg szegecselési technológia műszaki hátterét és az általunk fejlesztett gép felépítését! 

A fejlesztés alatt álló automatizált berendezés egyedülálló megoldást nyújt a szegecselési technológiában. Ezzel az innovációval létre tudjuk hozni, hogy a magyar piacon is versenyképes áron elérhető legyen az a szegecselési minőség és sebesség, ami csak a nyugati piacon található. Ez lehetővé teszi a magyarországi gyártásnak azt a minőséget és bekerülési árat, ami felveszi a versenyt a nyugati gyártó cégek termelésével. 

A képre kattintva letölthető a TechMonitor Szaklap 2021. júniusi számában megjelent cikkünk! 

Kérjen személyre szabott ajánlatot mérnök értékesítőnktől!

bottom of page