Lézer és optika

Lézervágó optika

A Plasmatech Systems Kft. a Precitec cég által gyártott és forgalmazott vágófejet használ, számos más lézerberendezést gyártó céggel egyetemben.

 • Állandó vágási magasság = garantált fókuszmélység

 • Kapacitív érzékelő = fix fókuszpont tartás

 • Felületkövetés = hullámosság kiküszöbölése

 • Ütközésvédelem = optikai fej mechanikai védelme

 • Gyorsan cserélhető lencsevédő tükör = egyszerű karbantartás

 • Magas sebességtűrő kialakítás = rezgésmentes, pontos vágás.

Precitec ProCutter a vágás magas minőségéért

A dinamikus lézervágógépek megfelelő működéséhez könnyű, ám intelligens vágófejre van szükség. A Precitec ProCutter kis mérete és súlya ellenére teljes körű érzékelő hálózattal bír, amely segítségével automatikusan nyomon követi a vágási folyamatot és a felhasználót értékes információval látja el. A ProCutter fej alkalmazása magas minőségű, könnyen reprodukálható vágást biztosít. 

Jellemzők:

 • Max. lézerteljesítmény: 6 kW (1030 - 1090 nm hullámhossz tartományban)

 • Fókusztávolság: 125 mm, 150 mm, 175 mm, 200 mm

 • Manuális vagy automata fókuszállítás

 • NAmax:0,13

 • Súly: 4,2 kg

1. ábra: Különböző anyagok viselkedése lézerelnyelődés szempontjából

Lézerforrás

Cégünk fiber lézervágó berendezéseit IPG lézerforrásokkal gyártja. A lézeres fémlemez megmunkálás már nem számít újdonságnak az iparban. Sok cég használja és jó pár cég gyárt is ilyen berendezéseket. Ezek többsége az úgynevezett gázlézerre, a CO2 lézerre épül, mely mára már, mondhatjuk bátran, elavultnak számít, az újonnan kifejlesztett technológiákhoz, mint például a fiber lézerhez, képest. Az alábbiakban egy rövid összevetést mutatnánk a két, CO2 kontra fiber lézer technológiák üzemeltetése és eredményessége között.

Üzemeltetés, sebesség, alkalmazhatóság

A CO2 lézereket leginkább és leghatékonyabban a vastag lemezek vágásához lehet használni. Itt gondolunk a 8mm-nél vastagabb acél lemezekre. Ennél a vastagságnál már olyan teljesítményű lézerre van szükség, ami igen csak nagy tápellátást igényel. Leginkább elterjedt CO2 teljesítmény a 3kW-s lézer. Ennek oka, hogy a fémekben a gázlézer elnyelődése, ami alapja a lézeres vágásnak, igen csak rossz hatásfokú (1. ábra)

Az 1. ábra azt hivatott szemléltetni, hogy az egyes lézer hullámhosszak milyen %-ban nyelődnek el a különböző anyagtípusokban, jellemzően fémekben. Legszemléletesebb a vas (Fe vonal) esetén látszik, ahol az 1060-1070 nm-s fiber lézer nagyságrendekkel nagyobb %-ban nyelődik el, mint a CO2 lézer. Ebből adódóan egy vas lemez vágásához kisebb energiájú fiber lézer is elegendő, mint ugyanazon lemez CO2 lézeres vágása esetén (lsd. 2. ábra).

Elektromos áramfelvétel

Vágási sebesség

2. ábra: CO2 és Fiber lézer összehasonlítása

Ezeken a grafikonokon tisztán látható, hogy vékony lemez tartományban mennyivel hatékonyabb egy fiber lézer, mint egy CO2 lézer, míg vastag lemezek esetében már ez a különbség kiegyenlítődik. Ezért is alakult ki az, hogy még mindíg használják a CO2 lézert, de leginkább a vastag lemez tartományban. Ott, ahol csak 10-12mm alatti lemezvastagságok fordulnak elő, a Fiber lézer sokkal költséghatékonyabban üzemeltethető (lsd. 2. ábra. Elektromos áramfelvétel)Viszont a fibertechnika dinamikus fejlődésével várhatóan rövid idő elteltével a vastagabb lemezek tartományában is a fiber lézer felé billen a mérleg. A jövő egyértelműen a fiberé.

IPG YLS szériás szállézerek

Az YLS rendszerű lézerforrásokat kifejezetten ipari környezetbe, nagy igénybevételre tervezték. Az autóiparban, űrtechnikában, olaj- és gáziparban már nagyon széles körben alkalmazott rendszer. 

A fiber lézer berendezéseket gyártó vállalkozások körében a leggyakrabban használt lézerforrások. 

A kW-os osztályú, YLS rendszerű, kifejezetten ipari vágási feladatokra kifejlesztett YLS-CUT típusú lézerek nagy teljesítményt ígérnek, nagyon kedvező hatásfok mellett. 

IPG Fiber Lézer:

 • Vízhűtés = túlmelegedés okozta tönkremenetel megelőzhető

 • Karbantartásmentes = teljes mértékben zárt rendszer, nincs cserélendő vagy tönkremehető alkatrész

 • Lézerforrás élettartama 450.000 (!) üzemóra = elnyűhetetlen

 • Kiváló lézersugár minőség: M2<1.1 = kiváló sugárnyaláb minőség, kiváló vágási felület

 • Folyamatos és Modulált üzemmód = sebesség függő teljesítményszabályozás

Kérjen személyre szabott ajánlatot mérnök értékesítőnktől!

A weboldalt készítette: Szalóczy Döme László

 • Facebook - Black Circle
vm-group_Z.png

A Plasma-Tech Systems Kft. a VESZ-MONT csoport tagja!