top of page

Lézer és optika

Lézervágó optika

A Plasmatech Systems Kft. a Precitec cég által gyártott és forgalmazott vágófejet használ, számos más lézerberendezést gyártó céggel egyetemben.

 • Állandó vágási magasság = garantált fókuszmélység

 • Kapacitív érzékelő = fix fókuszpont tartás

 • Felületkövetés = hullámosság kiküszöbölése

 • Ütközésvédelem = optikai fej mechanikai védelme

 • Gyorsan cserélhető lencsevédő tükör = egyszerű karbantartás

 • Magas sebességtűrő kialakítás = rezgésmentes, pontos vágás.

Precitec ProCutter a vágás magas minőségéért

A Precitec márka a világ vezető lézerfej gyártója, németországi precizitással és minőséggel.

A dinamikus lézervágógépek megfelelő működéséhez könnyű, ám intelligens vágófejre van szükség. A Precitec ProCutter kis mérete és súlya ellenére teljes körű érzékelő hálózattal bír, amely segítségével automatikusa nyomon követi a vágási folyamatot és a felhasználót értékes információval látja el. A ProCutter fej alkalmazása magas minőségű, könnyen reprodukálható vágást biztosít. 

PTL 4001 lemezvágó lézervágó berendezés lemezvágás lézervágás fiber lézer precitec lézerfej fej
PTL 4001 lemezvágó lézervágó berendezés lemezvágás lézervágás fiber lézer

1. ábra: Különböző anyagok viselkedése lézerelnyelődés szempontjából

Lézerforrás

Cégünk fiber lézervágó berendezéseit IPG lézerforrásokkal gyártja. A lézeres fémlemez megmunkálás már nem számít újdonságnak az iparban. Sok cég használja és jó pár cég gyárt is ilyen berendezéseket. Ezek többsége az úgynevezett gázlézerre, a CO2 lézerre épül, mely mára már, mondhatjuk bátran, elavultnak számít, az újonnan kifejlesztett technológiákhoz, mint például a fiber lézerhez, képest. Az alábbiakban egy rövid összevetést mutatnánk a két, CO2 kontra fiber lézer technológiák üzemeltetése és eredményessége között.

Üzemeltetés, sebesség, alkalmazhatóság

A CO2 lézereket leginkább és leghatékonyabban a vastag lemezek vágásához lehet használni. Itt gondolunk a 8mm-nél vastagabb acél lemezekre. Ennél a vastagságnál már olyan teljesítményű lézerre van szükség, ami igen csak nagy tápellátást igényel. Leginkább elterjedt CO2 teljesítmény a 3 kW-s lézer. Ennek oka, hogy a fémekben a gázlézer elnyelődése, ami alapja a lézeres vágásnak, igen csak rossz hatásfokú (1. ábra)

Az 1. ábra azt hivatott szemléltetni, hogy az egyes lézer hullámhosszak milyen %-ban nyelődnek el a különböző anyagtípusokban, jellemzően fémekben. Legszemléletesebb a vas (Fe vonal) esetén látszik, ahol az 1060-1070 nm-s fiber lézer nagyságrendekkel nagyobb %-ban nyelődik el, mint a CO2 lézer. Ebből adódóan egy acéllemez vágásához kisebb energiájú fiber lézer is elegendő, mint ugyanazon lemez CO2 lézeres vágása esetén (lsd. 2. ábra).

PTL 4001 lemezvágó lézervágó berendezés lemezvágás lézervágás fiber lézer vágási sebesség
PTL 4001 lemezvágó lézervágó berendezés lemezvágás lézervágás fiber lézer

Elektromos áramfelvétel

Vágási sebesség

2. ábra: CO2 és Fiber lézer összehasonlítása

Ezeken a grafikonokon tisztán látható, hogy vékony lemez tartományban mennyivel hatékonyabb egy fiber lézer, mint egy CO2 lézer, míg vastag lemezek esetében már ez a különbség kiegyenlítődik. Ezért is alakult ki az, hogy még mindig használják a CO2 lézert, de leginkább a vastag lemez tartományban. Ott, ahol csak 10-12mm alatti lemezvastagságok fordulnak elő, a Fiber lézer sokkal költséghatékonyabban üzemeltethető (lsd. 2. ábra. Elektromos áramfelvétel) Viszont a fibertechnika dinamikus fejlődésével várhatóan rövid idő elteltével a vastagabb lemezek tartományában is a fiber lézer felé billen a mérleg. A jövő egyértelműen a fiberé.

IPG YLS szériás szállézerek

Az YLS rendszerű lézerforrásokat kifejezetten ipari környezetbe, nagy igénybevételre tervezték. Az autóiparban, űrtechnikában, olaj- és gáziparban már nagyon széles körben alkalmazott rendszer. 

A fiber lézer berendezéseket gyártó vállalkozások körében a leggyakrabban használt lézerforrások. 

A kW-os osztályú, YLS rendszerű, kifejezetten ipari vágási feladatokra kifejlesztett YLS-CUT típusú lézerek nagy teljesítményt ígérnek, nagyon kedvező hatásfok mellett. 

IPG Fiber Lézer:

 • Vízhűtés = túlmelegedés okozta tönkremenetel megelőzhető

 • Karbantartásmentes = teljes mértékben zárt rendszer, nincs cserélendő vagy tönkremehető alkatrész

 • Lézerforrás élettartama 450.000 (!) üzemóra = elnyűhetetlen

 • Kiváló lézersugár minőség: M2<1.1 = kiváló sugárnyaláb minőség, kiváló vágási felület

 • Folyamatos és Modulált üzemmód = sebesség függő teljesítményszabályozás

PTL 4001 lemezvágó lézervágó berendezés lemezvágás lézervágás fiber lézer lézerforrás forrás

Kérjen személyre szabott ajánlatot mérnök értékesítőnktől!

bottom of page